Ahab

Ahab

foto voorstelling AhabEen avant-garde kunstenaar in de gedaante van een hyperactieve scheepskapitein...
De klank van honderd ventilators
Een jonge matroos die zijn weg niet alleen op zee moet zien te vinden maar ook in kunst en leven...
Een verre witte walvis als belichaming van de schoonheid en volmaaktheid die voor altijd onbereikbaar zullen blijven...

Dat alles bij elkaar is AHAB.

AHAB, de nieuwe muziektheatervoorstelling van theaterkunstenaar Marien Jongewaard, componist Huba de Graaff en schrijver Rob de Graaf, is gebaseerd op de grote roman Moby Dick van Herman Melville.

De geschiedenis van kapitein Ahab, die zich met een even energiek als destructief fanatisme blijft vastbijten in de jacht op Moby Dick, de magische en ongrijpbare Witte Walvis, wordt in dit stuk gezien als een parabel voor een vitale zoektocht naar ‘het sublieme’ - het onbereikbare in leven, liefde en kunst. Jongewaard speelt de rol van een gedrevene, een waarheidszoeker die vlagen van extreme helderheid heeft maar minstens zo vaak het slachtoffer dreigt te worden van verblinding.

Juist wie het licht zoekt loopt het gevaar helemaal niets meer te zien.

Zoals in de roman kapitein Ahab zijn tegenbeeld krijgt in de vrije, verstandige en onbekommerd nieuwsgierige matroos Ismaël, zo heeft ook de Ahab van Jongewaard zijn Ismaël - vertolkt door de jonge acteur Anne Stam. Tussen hen beiden ontwikkelt zich een krachtmeting en een wederzijdse afhankelijkheid. Het is de onvermijdelijke confrontatie van de generaties: waar Ahab, moe gebeukt, tenslotte ten onder zal gaan aan een ideaal dat steeds meer zijn kwelgeest is geworden, daar kan Ismaël het leven tegemoet treden met de vrijheid van de jeugd die nog licht is van het niet weten.

Marien Jongewaard en Huba de Graaff werkten eerder samen in de succesvolle ‘luidsprekeropera’ ‘Lautsprecher Arnolt’, met een libretto van Erik Ward Geerlings. De inventieve en avontuurlijke muziek van De Graaff bleek bij die gelegenheid een zeer passende context te bieden voor het onnavolgbaar energieke spel van Jongewaard.


concept, spel en regie Marien Jongewaard

spel Anne Stam

tekst Rob de Graaf

compositie Huba de Graaff

musici Monica Germino (electrische viool) en Ere Lievonen (Hammondorgel)

publiciteit Gouke Hilte

productie en zakelijke leiding Wernard Zilver

foto's: Ben van Duin

foto voorstelling Ahab 

foto voorstelling Ahab

foto voorstelling Ahab 

foto voorstelling Ahab

foto voorstelling Ahab 

foto voorstelling Ahab

foto voorstelling Ahab

Simon van den Berg in het Parool
(Adobe Acrobat PDF bestand - 78 KB)


Karin Veraart en Frits van der Waa in de Volkskrant
(Adobe Acrobat PDF bestand - 432 KB)

Arend Evenhuis in Trouw
(Adobe Acrobat PDF bestand - 539 KB)

Jacqueline Oskamp in Vrij Nederland
(Adobe Acrobat PDF bestand - 13 KB)

Huba de Graaff - compositie [www]
Huba de Graaff werkt al vanaf het begin van de jaren tachtig met computers en experimenteert veel met luidsprekers en ander ongebruikelijk instrumentarium. Zo componeerde ze een stuk voor 128 computergestuurde telefoontoestellen en schreef ze samen met Louis Andriessen ‘tuin van zink’ een compositie voor altviool en regendruppels. Marien Jongewaard en Huba de Graaff werkte eerder samen in de succesvolle luidsprekeropera ‘Lautsprecher Arnolt'.

Monica Germino - elektrische viool [www]
Monica Germino heeft als ambassadeur van de hedendaagse muziek wereld wijd veel nieuwe werken in première gebracht. Ze werkte samen met Louis Andriessen, Martin Bresnick, John Cage en Jacob ter Veldhuis. Als solist treed op met verschillende ensembles en orkesten en was ze te zien in interdisciplinaire projecten van dansgezelschap Krisztina de Châtel, het Scapino Ballet Rotterdam en Theatergroep ZT Hollandia.’ Monica Germino is medeoprichtster van ELECTRA, een hedendaags muziekensemble dat samenwerkt met, en compositieopdrachten verstrekt aan componisten over de hele wereld.

Ere Lievonen – hammondorgel [www]
Ere Lievonen, organist, klavecinist en pianist studeerde oude en hedendaagse muziek aan het conservatorium van Utrecht en Amsterdam. Ere is actief als componist en speelt in verschillende ensembles zoals het Finse Ensemble Ambrosius dat hedendaagse muziek –Frank Zappa- op barokinstrumenten speelt en ‘beauty and the beasts, een fortepianotrio met Anna Ryu (viool) en Diederik van Dijk (cello).

Anne Stam
Anne Stam volgt de Acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht / Faculteit Theater en speelt mee als stagiaire in AHAB.

Marien Jongewaard
Marien Jongewaard (Amsterdam 1951) volgde de opleiding Docent Dansexpressie en vervolgens de Mime-opleiding van de Theaterschool in Amsterdam. Al tijdens zijn studie begon hij samen met Rob de Graaf met het maken van eigen theaterpresentaties. Rond 1980 kwam als vervolg op deze initiatieven de theatergroep Nieuw West tot stand. Marien ontwikkelde zich binnen Nieuw West niet alleen als bedenker van theatrale concepten, maar ook als tekst- en bewegingsacteur en was in die hoedanigheid te zien in een aantal opmerkelijke solo- of bijna-solo-producties, zoals ‘Rinus’ (1989) en ‘A hard day¹s night’ (1991).

Rob de Graaf
Rob de Graaf schrijft sinds 1978 teksten voor het theater. Voor Nieuw-West schreef hij onder meer ‘Rinus’, A hard day’s night, Neanderdal, KO, Pony, Spartacus en LOVE.

2006
    
29 & 30 november (try-outs) Frascati Amsterdam
1 december (première)  Frascati Amsterdam
2 december Frascati Amsterdam
5 t/m 9 december Frascati Amsterdam
22 & 23 december  Theater Kikker Utrecht

2007
 
5 januari Schouwburg Arnhem
6 januari Korzo Den Haag
12 januari Provadja Alkmaar
17 & 18 januari Schouwburg Rotterdam
19 januari Plaza Futura Eindhoven
8 februari  Grand Theatre  Groningen
9 & 10 februari Toneelschuur Haarlem
22 februari  Verkadefabriek Den Bosch
6 december Frascati Amsterdam
7 december Frascati Amsterdam
8 december Frascati Amsterdam
12 december Chassé Breda
19 december Theater a/d Schie  Schiedam
22 december Schouwburg Rotterdam

 

Nieuwwest op Facebook


Banner

De voorstellingen van TOEN