De avond

De Avond [English spoken] (30 oktober j.l. première)

UIT DE PERS:

'een eigenzinnige mix van een hoogmis (maar dan zonder een God), een popconcert en een poëzie-avond. 
**** Haarlems Dagblad, 1 november 2014

‘onversneden en hallucinerende toneelpoëzie en theatermagie.’ **** Theaterkrant.nl, 31 oktober 2014

'de charme van een punkbandje' *** Volkskrant

nieuwwest-deavond-a2-lrz-we

De Avond [English spoken]: over een tijdgeest, over escapisme en lethargie en ook over de manische energie die daar het tegendeel van is. Met de roman ‘De avonden’ van Gerard Reve als één van de inspiratiebronnen.

Speellijst De Avond - oktober t/m december 2014 (voorlopig)

24 okt Corrosia, Almere (try-out)
25 okt Corrosia, Almere (try-out)
29 okt Toneelschuur, Haarlem (try-out)
30 okt Toneelschuur, Haarlem (première)
31 okt Toneelschuur, Haarlem

01 nov Toneelschuur, Haarlem
06 nov Groene Engel, Oss
07 nov Schouwburg, Arnhem
12 nov Stadstheater, Zoetermeer
14 nov Theater Kikker, Utrecht
15 nov Theater Kikker, Utrecht
18 nov Grand Theatre, Groningen
21 nov De Lieve Vrouw, Amersfoort
25 nov Frascati Theater, Amsterdam
26 nov Frascati, Amsterdam
27 nov Frascati, Amsterdam
28 nov Frascati, Amsterdam
29 nov Frascati, Amsterdam

03 dec Odeon, De Spiegel, Zwolle
04 dec LUX, Nijmegen
09 dec Theater aan het Spui, Den Haag
12 dec Theater ins Blau, Leiden
13 dec Theater Bouwkunde, Deventer
17 dec Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam]
18 dec Concordia, Enschede

 


 

 


 

 

 


OVER DE MAKERS

Concept en regie: Marien Jongewaard
Tekst: Rob de Graaf
Met: Ruben Brinkman, Jurriën Remkes, Job Römer, Xander van Vledder
Licht, geluid en techniek: René Rood, Arjan Manders
Zakelijke leiding: Marten Oosthoek
Tourneeplanning: Theaterzaken Via Rudolphi
Publiciteit: Bureau tamtam / Lonneke van Eden
Grafisch ontwerp en foto: Maarten Evenhuis
Met dank aan: muziektheatergezelschap Groots en Meeslepend
De Avond is een productie van Nieuw West / Marien Jongewaard en wordt mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam, FPK, Fonds 21,  Stichting Melanie
 

NIEUW WEST/MARIEN JONGEWAARD
Nieuw West dat zijn naam heeft ontleend aan een Amsterdamse wederopbouwwijk maakt actueel, fysiek en literair theater. De voorstellingen zijn vaak provocatief en confronterend. Hoewel ethisch bevlogen, is er geen sprake van een eenduidige moraal. Nieuw West maakt stukken die imponeren en inspireren – theater als roesmiddel maar ook als een communicatievorm die tot denken aanzet. Geworteld in de twintigste-eeuwse avant-gardementaliteit heeft Nieuw West een eigen, frivole en grillige stijl ontwikkeld. Centraal daarin staan de opvattingen en de verbeeldingskracht van Marien Jongewaard; daarnaast wordt ook een belangrijke plaats ingenomen door Rob de Graaf, die voor de meeste Nieuw West-voorstellingen de teksten schrijft. De voorstellingen gaan over verwarring en onzekerheid, over het verlangen naar harmonie en ongeschondenheid in een wereld die chaotisch en onkenbaar is.

Ruben Brinkman (1980) studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Op 23-jarige leeftijd debuteerde hij met een hoofdrol als Vincent van Gogh in de Engelse West End – hit Vincent in Brixton. Hij speelde in Wie is er bang voor Virginia Woolf? in de regie van Gerardjan Rijnders. En ook onder regie van Rijnders in de Bellevue lunchvoorstelling Bob, Bob, Bob & Bob en in As You Like it bij Het Nationaal Toneel. Hij speelde in het stuk Drang van Toneelgroep Dorst, regie: Porgy Franssen. En bij Het Zuidelijk Toneel speelde Ruben o.a. in Halverwege Omgedraaid van Magne van den Berg, Plot Your City en Peer Gynt, regie: Matthijs Rumke. Afgelopen seizoen was hij een jaar lang te zien in de hitmusical Hij Gelooft in Mij van Joop van den Ende Theaterproducties.

Hij maakte zijn filmdebuut in de international speelfilm Manderlay van Lars von Trier. En speelde verder o.a. in Sonny Boy en Feuten; het Feestje. Op televisie was hij drie seizoenen te zien als Noordzij in de serie Feuten van BNN.

Jurriën Remkes (1989) volgde van 2005 tot en met 2008 op de vooropleiding theater De Noorderlingen. In 2012 studeerde hij af aan de Mime-opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Tijdens zijn opleiding werkte Jurriën samen met o.a. René van ’t Hof, Marien Jongewaard en Karina Holla. Hij liep stage in de vechtvoorstelling When the shit hits the fan (YoungGangsters) en in Staal (theatergroep Max.). Jurriën was daarnaast te zien op de zomerfestivals in De man met de hamer (tg Wak, regie Ria Marks) en met zijn afstudeervoorstelling Super Magnifique (Toneelgroep Oostpool, regie Marcus Azzini) en op televisie in Van God Los (regie Daan Schuurmans).

Afgelopen zomer speelde hij in Buurman & Buurman XL (regie Ria Marks, eindregie Rutger Remkes) en in The Dahmer Syndrome (regie Øystein Johansen). In seizoen 13/14 speelde hij bij Maas in Alleen op de wereld.

Job Römer (1989) zit in het vierde jaar van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie. Afgelopen tijd was hij te zien in diverse schoolprojecten. Zo stond hij onder andere in de zelfgemaakte voorstelling Gentle Men samen met Roderick Bredenoord, Dorian Bindels en Jonatan Taal. Met hen speelde hij ook in Talloze Namen… in Carré (regie Ruut Weissman) en de locatievoorstelling De Drie Zusters (regie van Hans Man in 't Veld). Naast spelen schrijft hij ook. Zo was hij deels verantwoordelijk voor de bewerking van De Drie Zusters die voor de gelijknamige locatievoorstelling werd gebruikt. Samen met Sebastiaan Frowijn schreef hij Maskers Af. Vorig seizoen was hij te zien in de Oresteia van Gerardjan Rijnders bij het Noord Nederlands Toneel.

Xander van Vledder. In 2007 studeerde hij af aan de Toneelacademie Maastricht en nog geen jaar later werd hij een van de vaste acteurs van het Nationale Toneel. Daar speelde hij onder meer een van de hoofdrollen in As You Like It van William Shakespeare, onder regie van Gerardjan Rijnders, en de voorstellingen Emilia Galotti en Harold Pinters Het Verjaardagsfeest onder regie van Susanne Kennedy.

Gedurende het laatste jaar van zijn opleiding aan de Toneelacademie speelde hij in Alexander bij Het Toneel Speelt onder regie van Ira Judkovskaja, in Het Wijde Land bij de Theatercompagnie onder regie van Theu Boermans, en bij het Zuidelijk Toneel in Marcel Osterop’s Bloedjeuk. Hierna speelde hij ‘Andrej’ in 3 Zusters onder regie van Hans Croiset, het Cum Laude Project van Joop van den Ende Theaterproducties.

Op televisie werd Xander vooral bekend door zijn hoofdrol in de serie Feuten. Ook speelde hij de jonge Freddy Heineken in Freddy, Leven in de Brouwerij, en tevens speelde hij een rol in de tv-serie Van Gogh; Een Huis voor Vincent. In 2014 is hij te zien als schrijver Cees Nooteboom in de veelgeprezen tv-serie Ramses.

Op het podium speelde Xander geruime tijd een rol in de hitmusical Soldaat van Oranje. Ook speelde hij bij Het Zuidelijk Toneel in Peer Gynt van regisseur Matthijs Rümke, en Julius Ceasar in regie van Mirjam Koen, Kwartet (regie: Nina Spijkers) en Bedscènes (DeLaMar Producties). Later dit seizoen is Xander te zien in Phaedra's Love (Toneelschuur Producties) en vanaf november 2015 als Willem Ruis in een musical over zijn leven.


Scenefoto's: Sofie Knijff

de-avond-english-spoken-nieuw-west-marien-jongewaard-foto-sofie-knijff-7w

de-avond-english-spoken-nieuw-west-marien-jongewaard-foto-sofie-knijff-10w

de-avond-english-spoken-nieuw-west-marien-jongewaard-foto-sofie-knijff-9w

de-avond-english-spoken-nieuw-west-marien-jongewaard-foto-sofie-knijff-1w

de-avond-english-spoken-nieuw-west-marien-jongewaard-foto-sofie-knijff-2w

de-avond-english-spoken-nieuw-west-marien-jongewaard-foto-sofie-knijff-3w

de-avond-english-spoken-nieuw-west-marien-jongewaard-foto-sofie-knijff-4w

de-avond-english-spoken-nieuw-west-marien-jongewaard-foto-sofie-knijff-6w

de-avond-english-spoken-nieuw-west-marien-jongewaard-foto-sofie-knijff-8w

'Acteur Ruben Brinkman speelt in deze voorstelling van Nieuw West/Marien Jongewaard, en dat is één van de leukste dingen die hij in lange tijd heeft gedaan.' Lees het interview met Ruben Brinkman voor Cultuurbewust.nl hier

**** Haarlems Dagblad, 1 november 2014 (Margriet Prinssen)

Ze zijn jong, slim en veelbelovend: de vier jongens die samen De Avond [English spoken] spelen. Een nieuwe tekst van Rob de Graaf in het Engels, in een regie van good old Marien Jongewaard van Nieuw West. De filosofische teksten worden door de vier jonge acteurs uitgesproken, soms apart, soms samen of ze worden gezongen, met op de achtergrond een Brian Enodeuntje of spacy muzak. Ze doen dat prachtig, heel mooi hoe ze op elkaar reageren. Het is een voorstelling die met niets te vergelijken is: geen verhaal, geen drama maar een eigenzinnige mix van een hoogmis (maar dan zonder een God), een popconcert en een poëzie-avond.

klik hier voor de hele recensie

 recensie hd 1-11-2014

 

**** Theaterkrant.nl, 31 oktober 2014 (Loek Zonneveld)

‘onversneden en hallucinerende toneelpoëzie en theatermagie.’

‘Mocht het u lukken de interventies van de naar eenduidige betekenissen en logische verhaallijnen zoekende rede te minimaliseren of uit te schakelen, dan biedt De avond een geweldige reis door tijd en fantasie. Op basis van een grootse tekst en gebracht door vier op de toppen van hun kunnen taalmuziek makende toneelspelers: Jurriën Remkes, Job Römer, Xander van Vledder en Ruben Brinkman.’

Lees de recensie hier

 

*** Volkskrant, 3 november 2014 (Vincent Kouters)

De vier spelers voeren alles met de nodige branie op. Ze gaan er helemaal voor, ondanks technische storingen, rammelende accenten en geen verhaal. Ze hebben de charme van een punkbandje dat eigenlijk geen instrumenten kan bespelen.
Lees de recensie hier 

PER

 

Nieuwwest op Facebook


Banner

De voorstellingen van TOEN