Spartacus

Spartacus

SpartacusVan 1 tot en met 12 juni is in theater Frascati in Amsterdam een bijzonder project van Nieuw West te zien. Speciaal voor deze locatie maakt Nieuw-West SPARTACUS. Een gebeurtenis die het midden zal houden tussen een mannendrama en een spreekopera, tussen cultuurkritiek en komedie, tussen beeldend theater en een bonte avond.

 

Kees Hulst speelt een centrale rol in SPARTACUS. Hij is de geboren leider van een groep volgzame jongens. Hij vormt, hij formuleert, hij heerst en hij manipuleert. Hij is een visionair met een middenstandsdiploma: gedreven als een sekteleider maar zo van zijn eigen belang vervuld als de eerste de beste kroegbaas of sportschoolhouder.

In een denkbeeldig IJsselmeerstadje regeert de door Hulst gespeelde Kees Veerman als een provinciekeizer. Zijn kansarme schare van volgers wacht op het woord van de meester, dat wet is. Veerman heeft van alles te zeggen over lichaam, geest en gezag. Hij schenkt bier, heeft commentaar op alles houdt de spierontwikkeling van zijn jongens in de gaten . En als het Oudjaar is laait in zijn met dennentakken versierde kroegje

het feestelijke vuur hoog op...

In deze naar vis ruikende slaven- en heersersmaatschappij belichaamt Juda Goslinga de geest van opstandigheid. Hij is de Spartacus die naar vrijheid streeft en die de anderen in zijn visioen probeert mee te krijgen. Voor hem geen hardheid en blind volgen, geen dronkenschap en mannelijke onderdanigheid, maar twijfel, nuance en het ononderdrukbare verlangen naar een vrouw.

Naast Kees Hulst en Juda Goslinga is in SPARTACUS nog een 'koor' te zien dat wordt gevormd uit jeugdige mime- en toneelspelers. Zij zijn de sprekende meerderheid, de kneedbare massa. Koorleden zijn: Jakop Ahlbom, Mohammed Azaay, Niek van der Horst, Gerindo Kamid Kartadinata, Paul van der Laan, Joris Leytens, Hanin Msellek, Andreas Scharfenberg, Jochem Stavenuiter, Bob Stoop.

SPARTACUS is na 'Neanderdal' en 'Pony' opnieuw een Nieuw-West-productie waarin thema's als macht, dwang, haat en sektarisme aan de orde komen - in combinatie met een haast kinderlijk verlangen naar eenheid en geborgenheid.


idee / concept / regie Marien Jongewaard

tekst Rob de Graaf

muziek Hans van der Zijpp

spel Kees Hulst en Juda Goslinga

koor Jakop Ahlbom, Niek van der Horst, Gerindo Kamid Kartadinata, Joris Leytens, Hossein Mardani, Andreas Scharfenberg, Jochem Stavenuiter, Bob Stoop

licht en techniek Patrick Jonker

grafische vormgeving Maarten Evenhuis

zakelijke leiding en productie Wernard Zilver

Spartacus

Spartacus

Spartacus

Spartacus

Spartacus

Spartacus - Rob de Graaf
(Adobe Acrobat PDF bestand)

dinsdag 1 t/m donderdag 3 juni (try-outs)
Amsterdam - [NES]theater Frascati 2
aanvang 21:00

vrijdag 4 juni (première)
Amsterdam - [NES]theater Frascati 2
aanvang 21:00

zaterdag 5 juni t/m zaterdag 12 juni (beh. zo. 6 en ma. 7)
Amsterdam - [NES]theater Frascati 2
aanvang 21:00

 

Nieuwwest op Facebook


Banner

De voorstellingen van TOEN